preloader

Bevalling

Weeën

Wat zijn weeën?

In de laatste weken van de zwangerschap nemen de harde buiken vaak toe. Deze samentrekkingen duren dan vaak zo’n 30 sec of korter. Ze veroorzaken een krampende pijn in de buik waarbij de buik hard wordt, soms straalt de pijn uit naar de rug of bovenbenen. Deze samentrekkingen kunnen onregelmatig zijn en aanvoelen als menstruatiepijn. Dit zijn voorweeën, de bevalling is dan nog niet begonnen.  Vaak is het goed om dan wat afleiding te zoeken, zoals lichte huishoudelijke klusjes of een wandeling.

Lees meer….

Vruchtwater

Vruchtwater

Hoe herken ik vruchtwaterverlies?

Bij 1 op de 10 vrouwen begint de bevalling door het verliezen van vruchtwater. De vliezen die rondom het kind zitten, kunnen breken waardoor je vruchtwater verliest. Meestal is vruchtwater doorzichtig of lichtroze met eventueel witte vlokjes. Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft, is het vruchtwater geel, groen of bruin van kleur. Het kenmerkende van gebroken vliezen is dat het vruchtwater steeds opnieuw blijft aflopen, zonder dat je het kan tegenhouden.

Lees meer….

Plaats van de bevalling

Thuis of in het ziekenhuis….

Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch. Het is belangrijk dat je die plaats kiest waar je je het meest op je gemak voelt. Wij begeleiden zowel thuis- als poliklinische bevallingen.

Lees meer….

Pijnbestrijding

Bij een voorspoedig verlopende bevalling is pijnstilling vaak niet nodig, maar soms loopt het anders.

Meestal is pijnbestrijding niet nodig, maar soms loopt het anders, belangrijk is dat je je kunt ontspannen. Een warm bad of douche en regelmatig veranderen van houding kunnen hierbij helpen. Dit zullen wij bij een thuisbevalling of poliklinische bevalling dan ook adviseren. Ook kan er in de thuis situatie een TENS apparaatje gebruikt worden. Deze geeft met behulp van stickers impulsen op de spieren waardoor je afgeleid wordt van de pijn.  Ook voor naweeën kan dit prettig zijn.

Lees meer….