preloader

Miskraam

Bloedverlies in de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. Heel vaak kan een beetje bloedverlies ontstaan na geslachtsgemeenschap (contactbloeding) of er ontstaat een spontaan scheurtje in een klein bloedvat (als bij een bloedneus) op de baarmoedermond. Bij de helft van de vrouwen stopt het vanzelf binnen een paar dagen en zet een gezonde zwangerschap voort.
Blijft het bloedverlies aanwezig, dan kan dit het begin van een miskraam zijn. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en gaat vaak gepaard met hevige menstruatie-achtige krampen. Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt, is er meer of minder weefsel zichtbaar. Meestal lijkt het op een hevige menstruatie en gaat het gepaard met wat stukjes baarmoederslijmvlies en/of stolsels. Normaal gesproken neemt het bloedverlies snel af en stopt het binnen enkele dagen. Gemiddeld duurt deze periode 5-7 dagen.

Oorzaak

Heel veel mensen vragen zich af waarom zij een miskraam krijgen. Uiteindelijk eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. Tijdens de vroege ontwikkeling van het embryo bestaat de kans op een chromosoomafwijking, waardoor het embryo niet meer kan groeien en wordt afgestoten. De oorzaak ontstaat vaak al tijdens de bevruchting. Zelden is deze afwijking erfelijk. Meestal zijn er hierdoor ook geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. De kans op een miskraam t.g.v. een afwijking neemt met de leeftijd toe.
Soms wordt er bij de termijnecho gezien dat het vruchtje niet meer leeft, terwijl er nog geen bloedverlies is geweest. Je kunt dan gerust nog enkele dagen afwachten, omdat het lichaam meestal een seintje krijgt dat de zwangerschap niet goed is. Het bloedverlies en de buikpijn zal dan spontaan optreden in de komende dagen.

Afwachten of ingrijpen?

Veel vrouwen geven aan te willen wachten totdat de miskraam spontaan optreedt of doorzet. Wij zullen met jullie bespreken hoelang jullie graag willen afwachten. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een evt. volgende zwangerschap. Mocht je op een later moment toch besluiten verwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan kan dit te allen tijde. Soms zijn er situaties dat een behandeling zelfs de voorkeur heeft; bijvoorbeeld bij veel of aanhoudend bloedverlies of bij pijn.
Emotioneel en praktisch gezien kan het voor sommige vrouwen vervelend zijn om een spontaan beloop af te wachten. Lichamelijk kan het zwaar zijn als het bloedverlies lang aanhoudt. Dit kunnen redenen zijn om een de miskraam te behandelen met medicatie of om een curettage te laten uitvoeren. De medicatie wordt gebruikt om weeën op te wekken, zodat de miskraam opgewekt wordt. Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeggezogen of met een schrapertje schoongemaakt. Deze ingreep duurt 5-10 minuten en wordt onder narcose uitgevoerd, waardoor je er niks van merkt. Uiteraard wordt deze ingreep door de gynaecoloog uitgevoerd. De gynaecoloog zal de keuze en voorkeur van deze behandelmethoden altijd met jullie bespreken.

Contact verloskundige

Als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je altijd bellen met de dienstdoende verloskundige.
Het is belangrijk dat je direct belt bij:
• aanhoudende buikpijn
• koorts boven 38 graden bij of na een miskraam
• erg hevig bloedverlies

Verwerking miskraam

Na de miskraam kun je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen.
Lichamelijk
Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen 6 weken. Je kan je een tijdje moe en lusteloos voelen. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. De eerste 1 – 2 weken kan je nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. De volgende menstruatie kan weer na ongeveer 6 weken op gang komen. Lichamelijk kan je gewoon weer proberen opnieuw zwanger te worden.

Emotioneel

Schok, ongeloof, boosheid of ontkenning. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Waar de een al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Reacties kunnen variëren van ‘jammer’ tot ‘het ergste wat me ooit is overkomen’. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar even tijd voor nodig is, zeker wanneer het een heel erg gewenste zwangerschap was. Gevoelens van jaloezie naar vrouwen waar wel de zwangerschap doorgaat zijn niet vreemd. De vraag waarom het misging kan je bezighouden. Weet dan dat je er niets aan hebt kunnen doen! . De gedachte dat zwanger worden in elk geval mogelijk is gebleken, is soms een steun. Je kunt door alle emoties last hebben van vermoeidheid, slapeloosheid en een verminderde eetlust.
Vertellen of niet
Als je je zwangerschap vroeg wereldkundig hebt gemaakt, kun je de miskraam delen met de mensen die op de hoogte zijn van je zwangerschap. Zij kunnen met je mee leven en dat is wel zo prettig. Misschien weten alleen jij en je partner over de miskraam en wil je niet dat anderen op de hoogte zijn van je miskraam. Aan de andere kant: je kunt waarschijnlijk wel wat medeleven gebruiken. Het kan prettig zijn over de miskraam te praten, zowel met elkaar als met anderen (die hetzelfde hebben meegemaakt) of je verloskundige.

Begeleiding van je verloskundige

Uiteraard nemen wij alle tijd voor je. Ook al wist niemand dat je zwanger was, het kan opluchten om er toch met iemand over te praten. Als je er behoefte aan hebt, dan kunnen we je een aantal keren bellen of thuis bezoeken.